WYKORZYSTANIE DETEKCJI WYCHWYTU ELEKTRONÓW DO BADANIA MIGRACJI ZWIĄZKÓW KARBONYLOWYCH Z NACZYŃ EKOLOGICZNYCH DO ŻYWNOŚCI

nr katalogowy: 145694
10.15199/13.2023.10.4

Streszczenie
Przedstawione badania dotyczą migracji związków karbonylowych z naczyń ekologicznych do płynu modelowego A (woda destylowana) oraz B (zakwaszona woda destylowana) pod wpływem różnych czynników czasowych i temperaturowych. Porównano oznaczone stężenia kancerogennego formaldehydu z ustalonym limitem migracji specyficznej (SML) dla tego związku. Dodatkowo zbadano wpływ naczyń ekologicznych na zmianę profilu sensorycznego kawy czarnej palonej.

Abstract
The research demonstrates the migration of carbonyl compounds from ecological vessels into food simulant A (distilled water) and B (acidified distilled water) under different time and temperature conditions. The determined concentrations for the carcinogen formaldehyde were compared with the established specific migration limit (SML) for this compound. In addition, the effect of ecological vessels on the change in the sensory profile of roasted black coffee was examined.

Karolina Brończyk
Agata Dąbrowska
Adam Dąbrowski